Nederland/Indonesië
17 Augustus 1995
De viering van vijftig jaar onafhankelijkheid Indonesië op 17 augustus 1995 was voor de stichting [Z]OO producties aanleiding tot het boek Nederland/Indonesië, culturele vervlechtingen 1945-1995, met als doel het onderstrepen van de bijzondere banden tussen Nederland en Indonesië.

In deze volledig tweetalige publicatie (Nederlands en Indonesisch) wordt met een mengsel van wetenschappelijke beschouwingen en journalistieke documentaties de wisselwerking op tal van culturele gebieden belicht. Hierbij licht het zwaartepunt op de laatste vijftig jaar, maar ook wordt er aandacht besteed aan de wortels uit het verleden. Immers eeuwenoude banden tussen Nederland en Indonesië lieten hun sporen na die niet ophouden bij de onafhankelijkheid.
Tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Indonesië eind augustus 1995, werd dit boek tijdens een officieel ontvangst aangeboden aan tal van vertegenwoordigers uit de Indonesische regering en aan de top van het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven.
De uitgave werd mede mogelijk gemaakt door de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken.


Indonesië
In 1993 had Robert met zijn vader een maand door Indonesië gereisd. ‘Toen ik een jaar later las dat in 1995 Indonesië vijftig jaar onafhankelijkheid ging vieren vond ik dat we daar iets mee moesten doen.’ Eric van Casteren had goede contacten bij ministeries in Den Haag. De ministeries van OCenW en Buitenlandse Zaken zegden 40.000 gulden subsidiegeld toe.
De opzet was een boek te maken vanuit het perspectief van de wederzijdse beïnvloeding in die afgelopen vijftig jaar van de Indonesische en Nederlandse cultuur. Een tweetalig boek in het Nederlands en Bahasa Indonesia met bijdragen geschreven vanuit verschillende vakgebieden. De Indonesische vliegtuigmaatschappij Garuda sponsorde tickets waarmee Sybrand Zijlstra, die net bij het Vormgevingsinstituut was vertrokken, naar Indonesië kon afreizen om daar gedurende een maand met ondersteuning van de Nederlandse ambassade interviews af te nemen, onderzoek te doen en een hoofdstuk over vormgeving te schrijven. Ook de gemeente Rotterdam en het Tropeninstituut ondersteunden het project.
Eric had contacten bij Nutricia, die het boek aanvankelijk met 40.000 gulden wilden sponsoren, maar ze haakten af toen ze lazen dat er ook dissidenten aan het woord kwamen. Daarmee ontstond er een groot financieel probleem. Na crisisberaad, waar werd gesproken over het afblazen van het project, constateerden Robert en Eric echter dat het vanwege de al aangegane verplichtingen goedkoper was om door te gaan dan te stoppen. Ze verkochten driehonderd exemplaren die koningin Beatrix bij een officiële ontvangst aan de Indonesische regering en de top van het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven zou aanbieden. Een van de sponsors, de gemeente Rotterdam, kocht ook een partij boeken, zodat het project uiteindelijk toch nog uit de kosten kwam.
Nederland/Indonesië
hoofdredactie: Hester Wolters
eindredactie: Sybrand Zijlstra
redactie en samenstelling: Bram Buijze, Eric van Casteren, Pienke Kal, Robert van Rixtel, Anneke Veldhuisen
coördinatie: Robert van Rixtel
vormgeving: Eric van Casteren
drukwerk: Veenman Drukkers
formaat: 220 x 240 mm
aantal pagina: 240
bindwijze: soft cover
ISBN: 90-74009-11-5